Tuet syyniin

 

SAK:n Kiljavan opiston rahankäyttö tarkastetaan

Julkaistu Pravdassa: 18.5.2007 22:15

Opetusministeriö tarkastaa SAK:n koulutussäätiön Kiljavan opiston valtionosuuksien käyttöä ja saamisperusteita vuosilta 2005 ja 2006. Näinä vuosina opisto on saanut noin 1,8 miljoonaa euroa valtionosuuksia järjestääkseen koulutusta, joka kuuluu vapaasta sivistystyöstä annetun lain alaisuuteen.

 

Tarkastuksessa selvitetään muun muassa, onko nurmijärveläinen opisto ilmoittanut oikeat perusteet valtionosuuksien saamiseen. Valtionosuutta myönnetään kansanopistoille opiskelijaviikkojen määrän eli opiskelijoiden ja opetukseen käytetyn ajan perusteella: mitä enemmän opiskelijoita ja pidempiä kursseja, sitä enemmän rahaa opisto saa. Kunkin vuoden valtionosuus määräytyy kahden edellisen vuoden toteutuneiden opiskelijaviikkomäärien perusteella.

Opetusministeriö on valtuuttanut opetushallituksen tekemään tarkastuksen. Tarkastus alkaa heti, ja sen pitää valmistua ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä. Jos väärinkäytöksiä ilmenee, opisto voi esimerkiksi joutua maksamaan valtionosuuksia takaisin.

Ministeriöstä korostetaan, ettei tarkastus tarkoita, että valtionosuuksia olisi haettu väärin perustein, vaan asiaa vasta selvitetään.

 

Opetusministeriö valvoo opetus- ja kulttuurialan valtionosuuksien käyttöä. Valvonta ei ole systemaattista, vaan ministeriö tarkastuttaa vuosittain muutamien oppilaitosten taloutta yleensä pistokoemaisesti tai kentältä tulevien havaintojen perusteella.

Ministeriö päätti huhtikuun lopussa, että Kiljavan opiston rahankäyttöä on selvitettävä. Sitä ennen ministeriö sai valtiontalouden tarkastusviraston kautta kantelun opiston valtionosuuksien käytöstä. Yksityishenkilö jätti kantelun virastoon viime vuoden lopulla, ja virasto siirsi asian opetusministeriölle.

 

”On aika poikkeuksellista, että tarkastus aloitetaan yksityisen henkilön kantelusta”, laskentapäällikkö Raakel Tiihonen opetushallituksesta sanoo.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on julistanut kantelun aineistoineen salaiseksi, koska poliisi harkitsee esitutkinnan aloittamista opiston valtionosuuksien käytöstä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan kantelussa epäiltiin, että opisto olisi saanut ja hakenut liikaa valtionosuuksia vuosina 1995–2003.

Opetusministeriö rajasi tarkastuksen kuitenkin vuosiin 2005 ja 2006, koska lainsäädäntöneuvos Marja-Riitta Pöngän mukaan selvityksessä ”ei voida mennä määrättömän kauas” ja koska opiston tulevat valtionosuudet perustuvat tarkastettavien vuosien tietoihin.

 

SAK:n koulutussäätiön hallituksen puheenjohtaja, johtaja Matti Tukiainen SAK:sta sanoo, ettei opiston valtionosuuksissa ole hänen tietojensa mukaan epäselvyyksiä.

Hänen mukaansa säätiön hallitus vastaa kaikesta opiston toiminnasta, myös taloudesta, mutta opiston rehtori alaisineen hoitavat tukien hakemisen käytännössä.

Rehtori Irma Soilanteen mukaan väärinkäytöksiä ei ole ja hakemukset on tehty erityisen huolellisesti.

”En pelkää tarkastusta, koska ei ole mitään pelättävää”, hän sanoo.

Vuodesta 2004 rehtorina toiminut Soilanne arvelee, että kantelu juontuu ajoilta, jolloin opistolta irtisanottiin seitsemän ihmistä.

”Vuoden 2003 jälkeen meitä lähellä on ollut tahoja, jotka ovat tietoisesti halunneet vahingoittaa opistoa”, hän sanoo.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: